Mastitis (uierontsteking) is niet alleen pijnlijk voor de koe, maar ook nadelig voor de veehouder.
De melk is niet geschikt voor consumptie en als de koe behandeld wordt met antibiotica mag tijdens en enige tijd na de behandeling de melk niet verkocht worden.
Om een succesvolle snelle genezing te bevorderen is identificatie van de ziekteverwekker en vervolgens de keuze van een effectief antibioticum van groot belang.
Deze laatste twee taken gebeuren op een microbiologisch laboratorium.
Deze opdracht gaat over de keuze van een geschikt antibioticum. Dit gebeurt door van de uit de uier gekweekte bacterie de gevoeligheid voor de verschillende mogelijk werkzame antibiotica te bepalen.
De uitslag noemt men ook wel het antibiogram.
Deze gevoeligheid is te zien door de afwezigheid van bacteriegroei rondom op voedingsbodem aangebracht antibioticum.
Omdat de uitslag van de gevoeligheidsbepaling van groot belang is voor de veehouder (klant van het laboratorium) wordt de bepaling zelf nog eens kritisch beoordeeld . Men is zich ervan bewust dat de meetwaarden, in dit geval remzones door de proefomstandigheden kunnen worden beïnvloed.
De twee processen die tijdens de incubatie plaatsvinden zijn diffusie van het antibioticum en groei van de bacterie. Omdat de snelheid van beide processen door uitwendige (proef)omstandigheden worden bepaald kan ook de diameter van de remzone het gevolg zijn van proefomstandigheden.
En deze diameter is nu juist de maat voor de gevoeligheid , dus reden voor zorg bij het laboratorium.